Trouwlaan Tilburg

De Trouwlaan in Tilburg is een belangrijke schakel tussen het centrum en het onderwijs- en sportgebied ten zuiden van de Ringbaan Zuid. Ten minste, dat zou de laan moeten zijn voor fietsers, want de Trouwlaan is jaren geleden ingericht als fietsstraat. De laan is niet exclusief voorbehouden aan tweewielers, want ook auto’s mogen er – als gast – gebruik van maken. Deze combinatie zorgt ervoor dat fietsers al jaren een vals gevoel van veiligheid hebben.

 

Vraag

De gemeente Tilburg heeft Accent adviseurs ingeschakeld om onderzoek te doen naar de oorzaak van het onveiligheidsgevoel bij het fietsverkeer. Als onderdeel van de opdracht is ons ook gevraagd om oplossingen aan te dragen om dit gevoel bij de kwetsbare doelgroep weg te nemen.

Vraag

Accent adviseurs heeft de weggebruikers gevraagd waarom zij zich onveilig voelen. Zelf hebben we de situatie vanuit vakkennis en eigen ervaringen beoordeeld. De uitkomsten hebben we gebundeld in een rapport waarin we diverse oorzaken benoemen. Het inzicht dat is ontstaan brengt gemeente Tilburg een stap dichter bij de oplossing.

Vraag

Voor ons is het vanzelfsprekend om verkregen inzichten te transformeren in oplossingen. Het bleek echter dat Tilburg hard groeit en dat er op een andere schaal naar de problematiek gekeken moet worden.

In de tussentijd kunnen kleinschalige maatregelen het gevoel van onveiligheid verlichten door bepaalde pijnpunten verkeersveiliger te maken. Accent adviseurs bewees haar meerwaarde door richting te geven aan structurele maatregelen waar de bewoners en de gebruikers van de Trouwlaan écht iets aan hebben.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Jos Wijnen via e-mail of via 06 – 15274919.

Accent adviseurs voor goed

het antwoord op omgevingsvraagstukken