In december 2015 heeft Nederland ingestemd met het internationale Klimaatakkoord van Parijs. Met dit akkoord werden wereldwijd afspraken gemaakt om verdere opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Om de afspraken van het akkoord van Parijs te realiseren moet elk land een forse inspanning doen op energiebesparing en inzetten op het gebruik van alternatieve energiebronnen.
In navolging op het Klimaatakkoord van Parijs wil ook Nederland de uitstoot van broeikasgassen verminderen. De in Parijs gemaakte afspraken zijn daarom vertaald naar een Klimaatakkoord en een Klimaatwet. Het Klimaatakkoord is een pakket van maatregelen en afspraken tussen bedrijven, maatschappelijke organisatie en overheden om gezamenlijk de uitstoot van broeikasgassen aan te pakken.
De Klimaatwet stelt klimaatdoelstellingen voor de regering vast, ieder kabinet moet zich hier aan houden. Tegelijkertijd is de Klimaatwet een kader voor de ontwikkeling, effectmeting en wijze van verantwoording van het beleid dat moet leiden tot het halen van de wettelijke vastgelegde klimaatdoelstellingen. Het hoofddoel van de wet is het bereiken van een CO2 reductie van 95% in Nederland in 2050 ten opzichte van 1990, het tussendoel beschrijft een CO2 reductie van 49% in 2030. Om dit te bereiken samen met de beëindiging van het gebruik van aardgas voor verwarming, uiterlijk in 2050, moet de gebouwde omgeving volledig aardgasvrij zijn.